Ga direct naar: Hoofdinhoud

Van Willem van Oranje tot Amalia

Quote van koning Willem-Alexander: “Ik vraag mezelf elke dag af: wie denk je wel niet dat je bent dat je dit mag doen? 
Die vraag moet je toch iedere dag weer voor jezelf beantwoorden.”
Koning Willem-Alexander tijdens de opnames van zijn podcast. Op de achtergrond het portret van Willem van Oranje.

Koning Willem-Alexander heeft in zijn werkkamer een portret hangen van Willem van Oranje. De grondlegger van het Nederlands koningshuis én zijn verre familielid. Misschien herinnert het schilderij hem eraan waar hij vandaan komt.

Het begon in Breda

Het verhaal van onze koninklijke familie begint namelijk al lang geleden, in Breda.

Maar wie hingen er aan de muur in het Kasteel van Breda toen Willem van Oranje daar woonde? Wie hebben ervoor gezorgd dat hij zo’n belangrijke rol kon spelen in onze geschiedenis?

In het Kasteel van Breda hingen acht grote tapijten van de kunstenaar Bernard van Orley. Graaf Hendrik III van Nassau liet ze maken. Daarop stonden de belangrijkste Nassaus.

Tapijt hendrik & mencia

Op een van die tapijten zie je Hendrik III met naast hem zijn drie vrouwen. Toen het tapijt werd gemaakt, waren twee van zijn vrouwen jong gestorven. De derde heette Mencía de Mendoza. Hendrik III en Mencía vormden een echt powerkoppel.

Wist je dat... de kleur oranje bij Koningsdag en als het voetbaltenue van het prinsdom Orange komt?

Door zijn huwelijk kreeg de zoon van Hendrik III, René van Chalon, het prinsdom Orange in handen. Daar zat de titel 'Prins van Oranje' aan verbonden. Toen de zoon van Hendrik III stierf had hij geen kinderen, zodat de titel terecht kwam bij zijn neef Willem van Nassau. Willem van Oranje-Nassau.

Erfenis

Niet alleen erfde Willem van Oranje zijn titel van zijn neef, maar ook zijn bezittingen. Zo belandde hij in een keer in de allerhoogste kringen. Dankzij Hendrik III en de andere Nassaus van Breda kon Willem van Oranje dus uitgroeien tot nationale held.

De koninklijke familie stamt af van Willem van Oranje, ze zijn familie. Ze hebben dus ook dezelfde achternaam. Van Willem van Oranje tot Amalia, zeg maar.

Van Willem van Oranje tot Amalia