Ga direct naar: Hoofdinhoud
Stadhuis

Stadhuis Breda

Het Stadhuis

Het fenomeen op de Grote Markt, een gebouw dat met haar charmante uitstraling het centrum van Breda verrijkt. We hebben het natuurlijk over ons eigen stadhuis. Voor ons, in het nu, is het dé plek waar men trouwt en waar de burgemeester zijn officiële bezoeken ontvangt.

In het eeuwenoude pand werd voor het eerst de heer van Breda benoemd. Maar een paar eeuwen later was het gebouw niet meer helemaal naar smaak. Ze besloten er een nieuw gezicht op te plakken door de gevel te vervangen.

Stadhuis

Prominente functie

Vroeger, in de tijd van Hendrik III van Nassau, besprak het stadsbestuur in ons stadhuis de belangrijkste zaken over Breda. Bouwen? Oorlog voeren? Belasting innen? Het werd daar besloten. Een echt centrum van de macht!

Dit bestuur bestond vaak uit de elite (mensen met geld en aanzien, inderdaad) van Breda. Mannen (vrouwen zag je er niet zo snel) die al meerdere hoge functies hadden bekleed binnen de compagnie. Zo’n elitebaan wilde iedereen wel.

Ook koning Karel V werd door zijn raadsheer en goede vriend Hendrik III ontvangen op het stadhuis. Dat betekende meestal iets goeds voor onze stad, want Karel V gaf de stad dan vaak bepaalde voordeeltjes of geld. 

Stadhuis

Ontmoetingsplek

Maar niet alleen koninklijk bezoek werd hier ontvangen, al het hoge bezoek mocht genieten van ons stadhuis. Er zijn door de geschiedenis heen liters wijn gedronken en vele diners georganiseerd. Een plek van samenkomst.

Stadhuis

Stadhuis Breda