Ga direct naar: Hoofdinhoud

Podcast: Vooruit naar het verleden 'Frederik Hendrik'

Album cover

Luister hier 'Vooruit naar het verleden'.

Of scroll verder en lees meer over de podcast.

Speelhuis

4 broers, 4 verhalen

In deze podcast nemen we je mee in het Bredase verleden. We gaan ver terug in de tijd om uit te komen bij de wortels van ons koninklijk huis, die hier zijn ontstaan. De podcast gaat over het speelhuis, dat door 4 halfbroers tot leven kwam.

De IJdeltuit

Als we het hebben over een Franse opvoeding, weet je dan meteen wat we bedoelen? Denk je dan inderdaad aan een jongen waarvoor een juist voorkomen op nummer 1 staat? Frederik Hendrik, de ijdeltuit, werd opgevoed door zijn moeder, die hem van jongs af aan leerde dat uiterlijk en stand van groot belang is.

Stedendwinger

Maar de naam ‘van Oranje’ bezorgt je niet alleen aanzien, het bezorgt je ook bepaalde verantwoordelijkheden. Ondanks het verlies van zijn vader toen hij nog maar een aantal maanden oud was, had kleine Frederik zijn broer Maurits als grote voorbeeld. Frederik Hendrik bleek naast een ijdeltuit, ook strijdlustig. 

De vrouw

Niet alleen op het slagveld was deze broer een strijder, maar ook in de strijd om vrouwen ging hij vaak met de winst naar huis. Tot zijn erfenis af hing van het settelen met een vaste partner, een nageslacht ging voor het player bestaan.

Het Speelhuis

Het nageslacht waarvoor hij zorgde, zorgde uiteindelijk voor de wederopbouw van het Speelhuis, dat tot ruim twee eeuwen later bleef staan.

 

Het verhaal van Frederik Hendrik hoor je in 'Vooruit naar het verleden' aflevering 4: De IJdeltuit.

 

Podcast: Vooruit naar het verleden 'Frederik Hendrik'