Ga direct naar: Hoofdinhoud
Nieuwe Veste

Huis Ocrum

Na een grote brand die Breda in de 14de eeuw overkwam, moest een deel van de stad weer worden heropgebouwd. Gelukkig was de misère van korte duur: wij hadden namelijk de familie Nassau in Breda. Maar als je dat nu nog niet weet… ;). 

Huis Scrum

Zij hadden een gehele hofhouding tot hun beschikking. En die hofhouding van die Nassaus, die hadden weer hun eigen hofhouding. En ál die mensen hadden huizen nodig om in te wonen.

Een van de huizen is Huis Ocrum, vernoemd naar de man die het bouwde, Jean de Hocron. Hij liet op een stuk afgebrande grond zijn nieuwe hofhuis bouwen. Hij en Nicolaes d’Aubermont woonden samen met hun gezinnen in het pand.

De jaren verstreken en het pand werd beetje bij beetje uitgebreid tot het uit wel drie verschillende vleugels bestond. Samen met de andere hofhuizen maakte het van Breda een prachtige stad.

Een stad bewoond door de elite, omdat zij bestuurd werd door de rijke Nassaus. Dit was een punt van ommekeer: Breda werd in die tijd een welvarende stad en daar genieten wij nu nog steeds van.

Huis Ocrum
Nieuwe Veste

De Nieuwe Veste

Tegenwoordig kennen we het pand als de Nieuwe Veste: hét culturele centrum van Breda. Er is inmiddels een heel nieuw stuk gebouwd, maar de moerbeiboom die al in 1780 in de tuin werd geplant, staat er nog steeds.

Nieuwe Veste

Huis Ocrum