Ga direct naar: Hoofdinhoud

Podcast: Vooruit naar het verleden 'Maurits'

Luister nu
Album cover

Luister hier 'Vooruit naar het verleden'

Of scroll verder en lees meer over de podcast.

Speelhuis

4 broers, 4 verhalen

In deze podcast nemen we je mee in het Bredase verleden. We gaan ver terug in de tijd om uit te komen bij de wortels van ons koninklijk huis, die hier zijn ontstaan. De podcast gaat over het Speelhuis, dat door 4 halfbroers tot leven kwam. 

Maurits

De streber

Aflevering één gaat over Maurits van Oranje. Door ons bestempeld tot 'de streber'. Waarom? Omdat hij leed aan bewijsdrang. Hoezo? Zonder dat we zeggen dat we het zeker weten, durven we bijna zeker te stellen dat dat (mede door) zijn verstoten moeder kwam. Want neem je de trauma's van je ouders niet over? Een goede vraag voor je volgende bezoekje bij de psycholoog... - Een goede vraag voor Esther Perrel (podcast tip voor als je na onze podcast in een zwart gat terechtkomt). 

Een échte nakomer?

Want zij werd krankzinnig verklaard, voordat dat gebeurde werd er al getwijfeld aan de vader van de kinderen die ze kreeg. Niet alle kinderen werden erkend als kind van Willem van Oranje. Was Maurits wel écht een kind? Hij moet eraan getwijfeld hebben. 

Turfschip

Het Turfschip

Waar je de naam van Maurits van Oranje ook van zou kunnen kennen? Hij was de Mastermind achter 'Het Turfschip van Breda'. Een geniaal strijder. Vandaag de dag zou 'ie je 100% verslaan tijdens een spelletje Risk.

De Streber

Het Speelhuis

Hij gaf uiteindelijk de opdracht tot het afbouwen van het Speelhuis, nadat hij de plannen erfde van zijn broer. Daar in de volgende aflevering meer over...

Luister nu naar 'Vooruit naar het verleden' aflevering 1: De Streber.

Podcast: Vooruit naar het verleden 'Maurits'

Luister nu