Ga direct naar: Hoofdinhoud
Blocks

Het Speelhuis 2.0

Blocks

Het Speelhuis

Eeuwen geleden leefden de Nassaus in ons Breda, zij bepaalden onze geschiedenis met hun strijdlust en liefde voor de stad. Zij bouwden samen een speelhuis dat ze gebruikten voor vertier en jacht. Nu bouwde Krijn de Koning een nieuw speelhuis, ter ere van het oude, met als doel om de huidige inwoners van Breda in contact te brengen met de geschiedenis van hun stad.

Blocks

Blocks

Het Speelhuis 2.0, genaamd Blocks, bestaat uit een verzameling kamers die lijken te hangen in steigers, het staat in het thema van spelen, iets dat je volgens Krijn alleen in cultuur op hoog niveau tegenkomt. Het werk is speciaal gemaakt voor de omgeving waar het staat en de beleving ter plekke. De blokken waaruit het huis bestaat komen voor in meerdere werken van de kunstenaar, deze bieden de bezoeker de ruimte om te manipuleren en spelen met de kunst.  

Blocks kamers
Ramen Speelhuis

In het originele Speelhuis, dat in de 17e eeuw werd gebouwd, zaten maar liefst 88 glas-in-lood ramen. Ter ere daarvan worden er voor Krijns speelhuis vier gemaakt. De zwarte door Tom Heerschop gezette lijnen, die samen de tekening vormen, zijn de basis van het uiteindelijke raam. Deze basis vertelt het verhaal van het speelhuis en van de Nassaus.

Raamwerken
Tom Heerschop

Raamwerken

Tom kleurde de ramen vervolgens samen met bezoekers van Stedelijk Museum Breda in. Verbinding, eigenaarschap en inclusie staan centraal in de glas-in-loodramen, iedereen kan helpen. Jong of oud, kunstenaar of amateur. Er werd door iedereen een steentje bijgedragen aan het geheel, waardoor de kwaliteit volgens Tom op zijn hoogst is.

Raamwerken

Het autoritaire werk komt van Krijn, zijn speelhuis is de basis van SPEEL! en Tom vult het aan. Hij brengt een stukje extra geschiedenis. Hun overeenkomsten liggen bij het spelen en de vrijheid om te experimenteren – en de wil om er iets tofs van te maken.

Bekijk de werken van Krijn en Tom van 18/08 tot 01/10 tijdens SPEEL!.


 

Blocks

Het Speelhuis 2.0